dilluns, 10 de març de 2008

Generals 2008: algunes valoracions i resultats a Viladecavalls

Ahir va ser una nit durilla. La veritat és que va ser molt trist veure com, cap a les 12 de la nit, ICV perdia un escó que anava a mans del PP.
També em va saber greu per IU i Gaspar Llamazares, personalment, crec que és una gran pèrdua. A ells els tocarà fer la seva valoració i encaminar el seu projecte, que el tenen.
Pel que fa a Iniciativa, crec que la davallada de vots i diputats respon a factors interns i externs que ens tocarà analitzar els propers dies.

D'entrada, cal dir que el bipartidisme s'ha imposat a tot l'Estat, i també a Catalunya. S'ha imposat el votar en "contra de" i els grans en aquest terreny tenen sempre les de guanyar. D'aquesta manera al Congrés només hi haurà 27 diputats que no siguin del PSOE o del PP. La davallada més gran de pluralitat política en la història de la democràcia a l'Estat.

Els resultats a Viladecavalls van ser aquests:

PSOE: 1839 vots (45'72%)
CiU: 805 vots (20'01%)
PP: 694 vots (17'26%)
ERC: 282 vots (7'01%)
ICV: 229 vots (5'69%)

Com a la resta de Catalunya, el PSC guanya vots i puja 5 punts. L'altre guanyador de la nit és el PP, que puja més de dos punts. CiU es manté pràcticament inalterable.
També com a la resta de Catalunya, ERC perd més de la meitat dels seus vots respecte el 2004. I ICV baixa un pèl menys de dos punts, perdent 60 vots.

Convido als lectors a fer una valoració dels resultats a través dels seus comentaris.

Salut!!

11 comentaris:

Jesús Hernández ha dit...

Carles, sense conèixer la realitat política de Viladecavalls, cal destacar la proximitat dels vostres resultats amb la mitjana nacional.

Bé, només dir que espero que tota aquella gent que ha estat vilment enganyada pels arguments i les fal·làcies del PSOE, que volien votar a ICV-EUiA i no ho van fer per “por a la dreta” i avui vegin que el seu vot no va servir per frenar a la dreta sinó per a donar-li un escó més reflexionin de perquè el PSOE va insistir tant en els seu mitjans de comunicació afins (els venuts i manipuladors d'El País, El Periódico, Cuatro, La Sexta...) en que havien de fer un vot útil.

El vot útil que el PSOE volia no era per aconseguir escons del PP, ja que com hem vist ha pujat a Catalunya i a Espanya. El PSOE el que volia és que els escons de ICV-EUiA (i d'ERC i d'IU, perquè no dir-ho) anessin a parar a la dreta. Ho han aconseguit, felicitem-los. Felicitem-los per tenir la millor maquinària de guanyar eleccions, mentint i enganyant a la gent.

Manel Martinez ha dit...

Bé Carles, hem sap greu el resultat obtingut per ICV i sobretot la manera en que es va perdre el darrer escó. Com saps discrepo totalment del comentari del Jesus Hernández. Es veritat que s'ha bipolaritzat la campanya, però el sentiment socialista ( al menys el meu) es de dolor sempre que un partit amic com el vostre té uns mals resultats.
Tot i així us animo a seguir treballant fort, els resultats positius acabaran arribant. Espero que continueu amb la gran tasca que feu a l'ajuntament de VIladecavalls i perquè no en les properes municipals conseguim fer un govern fort i unit d'esquerres.
ânims i endevant sempre

Carles Rodríguez ha dit...

Jesús, jo, sincerament, crec que el PSOE ha volgut treure vots a tothom, però principalment als partits d'esquerres. S'ha postulat com l'únic partit d'esquerres útil. Recordem les paraules de la Chacón, no tant amigues com tu dius Manel, en què deia que un vot més o menys a ICV o ERC no serveix per res.

El PSOE ha guanyat perque té molts mitjans i infraestructura, i també per la seva estratègia de campanya.
Durant la legislatura ha jugat a ser la cara amable i amb el talante, i en campanya ha passat a l'atac i l'enfrontament incessant jugant totes les seves cartes i venent tot el què tenia per vendre. Alhora que jugaba brut i deslleialment amb els seus "amics" d'esquerres.

carles call ha dit...

carles, crec que tens força raó amb el que dius, de fet la bipolarització aquestes eleccions ha estat la més bèstia que jo recordo, però em sembla que no us haurieu de quedar només amb això... em sembla que (potser perquè us falten mitjans per poder-ho fer) no heu aconseguit elaborat un missatge diferenciat i creïble d'alternativa d'esquerres... molta gent us veu com a meres comparses del psoe, i això en una campaña tan centrada en psoe i pp ho heu pagat

carles call ha dit...

perdó he sortit sense nom, l'anterior comentari és meu

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Ho reconec. El tema de l’aigua no és el meu fort. Dit això, la que està organitzant el conseller Baltasar amb el projecte del trasllat d’aigua del Segre, amb formes i maneres del tot impresentables, em preocupa de manera doble.

El primer motiu de preocupació és que no em sembla massa adient de cara al que anomenem “nova cultura de l’aigua” que es proposin actuacions que reincideixen en el que, en ocasió del desviament de l’Ebre, eren motiu de queixa justificada per part de sectors amplis de la població, de les institucions, de la pagesia i de les plataformes ciutadanes. La sequera és evident, les solucions del tot complexes.

Les evidències i les solucions requereixen molta capacitat de diàleg, de comunicació multidireccional i de relació constant amb els sectors que poden aportar les seves consideracions (des del món acadèmic i tècnic fins als àmbits diversos de la producció agrícola, passant per les entitats i grups que s’estan pronunciant aquests dies). Baltasar incomunica. Ho dic clarament, en matèria mediambiental i d’habitatge, enyoro Salvador Milà. En Milà molestava a tot l’establishment econòmic i fàctic (bon senyal) i Maragall, sensible a aquests prohoms, el va treure del govern. Baltasar incomunica. La seva fotografia amb l’empresari constructor Reyna, va ser una errada nefasta en la culminació d’una llei d’habitatge bastant positiva en la qual hi intervenien sectors amb més dret a la fotogènia política (sindicats, per exemple) que no pas aquest home de negocis. Amb l’aigua, que no és el meu fort, tornem-hi amb les males maneres. No ho dic jo. Ho diuen els companys i companyes d’ICV de Lleida amb veus més autoritzades (i enteses) que la meva, com ara el diputat infatigable i heroic Francesc Pané.

La feina bruta del tripartit passarà factura electoral a ICV-EUIA (aquesta és la meva segona preocupació, segona i secundària). Que no pateixi Montilla, el PSC és una màquina electoral que es creix davant de les adversitats (mireu el tsunami de les legislatives, envoltat de crisis d’infrastructures). Que no pateixi ERC. Prou en tenen, aquests darrers, amb resoldre la seva divisió amb un salt mortal sense compromisos en direcció al 2014, l’any de la proclamació de la república independent de Catalunya.

Avui no tocaré l’altra pota del pastís de govern d’ICV-EUIA, doncs, com em passa amb l’aigua, de policíes, lladres i serenos, no en soc expert (ni ganes).

La preocupació preferent, però, és que la cultura de l’aigua ha de ser part primordial d'una visió diferent de les coses en matèria ambiental i, perquè no, cultural i civilitzatòria. Les cultures de resposta a les situacions complexes necessiten concurrència de sectors i cap marge a la improvisació. Per parlar d’aigua, s’han d’escoltar les opinions dels tècnics, dels experts, dels acadèmics, dels ambientalistes, dels pagesos, dels consumidors i de les institucions del territori. De passada, els que no entenem de que va de tot plegat, acabarem tenint una mica més de cultura. De cultura de l’aigua.

Aquestes dues preocupacions, per ordre, em suggereixen que no és feina dels militants d’ICV haver de fer o haver de defensar la feina mal feta del conseller de torn. Tenim agendes socials molt properes per atendre. Ho fem de manera altruïsta.

Rubinenc ha dit...

saludos!!!

tio realment ho tenim molt xungo, en el fons som poquets els frikis que seguim el dia a dia de la política que ens tirem dels cabells quan veiem desigualtats, sent d'ICV com sóc no dubto que som un partit molt potent a nivell polític i de propostes però molt feble a nivell electoral. Al contrari que el PSC-PSOE que es un partit sense idees ni propostes que ens les còpia i les fa seves... però amb una maquinària electoral i empresarial imparable.

Que el marit de la Chacón(Miguel Barroso) és amo i directiu del Público i la Sexta, que el germà del conseller d'obres públiques Joaquim Nadal (PSC) és el director del Periódico, que Polanco fill i amigos... dominin Cuatro, El País... i el la resta de televisions amigues de Zapatero, ens fa gairebé impossible fer discurs, és un constant boikot i manipulació mediàtica del qual només som conscient els 4 gats que ho patim perquè a la resta del món és indiferent o no ho sabem.

Personalment crec que el gran problema que tenim és que l'única forma que tenim de difondre el nostre ideari és el treball diari, constant i directe, no oblidant que així arribem a una petita part. Però igualment, felicitats pels resultats, bon treball i endavant!!!

Com a mínim per pocs que siguem hem de continuar sent la mosca cojonera que li diu als que es diuen d'esquerres que les seves polítiques afavoreixen només als rics i poderosos.

Ànims i a continuar treballant!

Carles Rodríguez ha dit...

Un parell de prèvies:
1-He suprimit el comentari de "tati-pagès-soulbizarre" perquè s'havia publicat dos cops repetit.
2- Porto uns dies sense escriure res perquè, com sempre em passa després de períodes electorals; necessito tornar a agafar una mica de perspectiva i tornar a veure la realitat el més objectivament possible. Però com la realitat política no s'esperera a que jo estigui al 100%, doncs comentaré algunes coses de les que heu dit per aquí.

Carles, com a dada curiosa, i donat que he pogut veure que ets d'Ullastrell; ICV al teu poble ha millorat els resultats respecte el 2004. És un dels pocs municipis de la comarca on ha passat això.
Si alguna d'aquestes 60 persones d'Ullastrell llegeix aquest blog i tenen ganes d'implicar-se en política al nivell que sigui, no dubteu en contactar amb mi.

Deixant de banda el proselitisme...
Sobre el tema de l'aigua, primer dir que tampoc sóc un expert, i crec que la majoria dels que s'apunten al debat tampoc ho són.
Dit això, crec que la situació de sequera que patim avui dia és molt greu i que situacions extremes requereixen solucions ràpides i excepcionals.
Confio que la gent del departament de Medi Ambient optarà per la solució menys dolenta de totes.

Carlos, és ben cert el que dius. La maquinària d'empresa socialista és quelcom amb el que no podem competir. Però també és una cosa que sempre ha estat així i que hem d'acceptar.
Un exemple més de la parcialitat dels mitjans de comunicació es pot comprobar aquests dies amb el tema de l'aigua.
Nosaltres els petits hem de seguir traballant des de la proximitat i les idees. Només així podrem recuperar l'espai perdut.

carles call ha dit...

realment la situació d'icv a Ullastrell és curiosa, acostuma a tenir una quantitat de vots força important, però estic segur que poca gent et sabria dir més de cinc o sis persones que estiguin clarament identificades amb aquesta opció (teniu vot ocult com el pp :-)), de tota amb la que està caient al poble no sé si trobaràs algú que s'apunti a la teva proposta... jo per descomptat "passo palabra"

Carles Rodríguez ha dit...

Jajaja, bueno Carles, com a mínim s'intenta.
Vindran temps millors...

Salut!