dilluns, 9 de març de 2009

Què en pensen a Vila del pacte entre CiU i els socialistes


FONT: www.Aterrassa.cat

El nou pacte de govern entre CiU i PSC està a l’ordre del dia a les tertúlies entre els veïns de Viladecavalls. Amb uns 7.000 habitants, a Vila tothom es coneix, tothom té un amic o un familiar que té alguna relació directa o indirecta amb els membres del govern i de l’oposició del consistori municipal. Tot i així, el nou pacte de govern sociovergent ha sorprès a alguns dels veïns enquestats del municipi: “Jo no hi entenc de política, però si tan diferents són no entenc que ara es posin d’acord”, comenta una perruquera del poble. “No em sembla bé que es faci [el pacte] a mitja legislatura. S’hauria d’haver votat entre els veïns. Jo sempre he estat en contra dels pactes [entre partits] però també crec que s’ha de diferenciar entre ideologies a nivell nacional i local. Aquí es vota la persona”, diu una altra perruquera. “Tot són interessos i no m’agrada ni com ho fa un ni l’altre”, afirma A. S., venedor d’un quiosc. “A mi em sembla sorprenent i precipitat. L’alcalde creu que tot el que fa està bé i s’acosta al qui més temps el mantigui en el poder”, segons el propietari d’una fruiteria.

Divendres passat els portaveus de CiU, Sebastià Homs, i del PSC, Francisco García Cano, van signar un nou pacte de govern entre les dues forces per obtenir així la majoria absoluta de cara al temps que resta de l’actual legislatura. Anteriorment, els convergents havien format govern amb l’independent Francisco Vega, però fa unes setmanes Homs va destituir Vega del seu càrrec de primer tinent d’alcalde i va iniciar converses amb els socialistes per establir un pacte de govern que, segons han afirmat des de l’alcaldia, representa a la gran majoria de veïns del municipi.
“L’Ajuntament no sap el què vol. L’alcalde fa el que vol i no escolta ningú, va al seu aire”, explica una venedora del centre. “Això no és política ni és res. Quan la gent vota un partit, no en vota un altre. Ens han enganyat i això no es fa ni aquí ni enlloc”, diu un mecànic de Can Trias. “Era d’esperar, l’alcalde sembla socialista”, diu A.M., carnissera. “Jo no sé què té el poder, però qui agafa el tron no el deixa”, afirma una mestressa de casa. “Cada dia va pitjor. No tenim polítics bons”, pensen alguns jubilats.

Tot i així, no tot són opinions negatives, la militància d’ambdues forces polítiques va votar majoritàriament a favor del pacte de govern i una part dels veïns enquestats del poble consideren que el bipartit pot ser positiu pel poble, sempre i quan proporcioni més estabilitat al govern local. “A mi em sembla bé mentre vagi bé pel poble”, explica un empresari. “S’ha d’esperar a veure què passa. Espero que vagi bé”, diu la farmacèutica. “Jo crec que era necessari”, afirma una mestressa de casa. “Ho trobo bé, ja havien governat junts abans i els programes són semblants. Mentre les coses funcionin...”, comenta un altre dels farmacèutics del poble.

Sembla ser que els últims moviments i escàndols en el govern municipal estan generant un cert desencís entre els vilatans i les vilatanes. Una gran part dels enquestats no s’interessen per la política ni en volen saber res, alguns creuen que no són prou escoltats i molts dubten que puguin canviar les coses. “Si es fessin eleccions ara, no votaria”, afirma una venedora. “El que estan aconseguint és que la gent voti en blanc”, comenta V.T.T, perruquera. “Això pot significar la mort política de tothom. Tot canviarà en les pròximes eleccions. El problema és que s’està aconseguint que la gent passi de la política”, explica el veterinari. “A no ser que [la sociovergència] doni bons resultats, a les properes eleccions segur que canviaran les coses”, diu J.H.M., fruiter. Dilluns va començar la nova etapa de govern sociovergent a Viladecavalls, tot i la negativa de la Federació del PSC del Vallès Oest. I tot apunta que aquesta situació pot desembocar en la renovació de l’actual formació socialista i en la creació d’una agrupació independent liderada per l’actual secretari del PSC a Viladecavalls, Francisco Garcia Cano.