dimarts, 9 de juny de 2009

Europees 09 a Viladecavalls: dades i reflexions

Font: Ministerio del Interior

Primerament, agraïr a tots i totes els que heu fet possible amb el vostre vot que Raül Romeva torni a ser un excel·lent eurodiputat. S'ho mereix per la feina feta, i ara que la dreta i l'extrema dreta seran més nombroses al Parlament Europeu la veu del Raül serà més necessària que mai.

Per començar a valorar els resultats a Viladecavalls, és imprescindible dir que la guanyadora de les eleccions ha estat l'abstenció; un 63% dels viladecavallencs/ques s'han quedat a casa. És una dada preocupant i més tenint en compte que el 70% de les lleis que ens afecten a tots i totes neixen a Brusel·les o Estrasburg. Els polítics i els partits hem de prendre bona nota i canviar el que calgui per tal d'implicar més gent en els processos de presa de decisions i, en definitiva, en els afers públics i col·lectius. Cada cop més, tinc la percepció que les persones individuals ens miren només el melic i els partits polítics també. I la política es quelcom col·lectiu que depèn de tots i totes nosaltres.

Entrant a valorar ara el que queda de formatge, que és poc més del 36%, una mostra poc representativa des del punt de vista sociològic; els partits que han millorat tant en nombre de vots absoluts com en percentatge de vot a Viladecavalls han sigut CiU i PP.

Convergència guanya un 8% de vots respecte a les europees de 2004 i el PP un 2%. La dreta creix a Viladecavalls, així com a Catalunya, l'Estat espanyol i, sobretot, Europa.
No deixa de ser sorprenent tenint en compte els nombrosos casos de corrupció que han esquitxat el PP en els darrers mesos (cas Gürtel). O l'èscàndol d'ADIGSA, en que càrrecs de CiU van estar implicats. Com tampoc no ho han tingut en compte els italians a l'hora de votar pel partit del mafiós i "putero" Berlusconi.

El PSC-PSOE segueix situant-se com a primera força política a Viladecavalls (34%) tot i perdre un 10% dels vots respecte al 2004. ERC perd poc menys d'un 3% del seu electorat.

ICV perdem un 2% dels vots respecte el 2004, principalment a Can Trias. Però a Viladecavalls continuem superant el percentatge de vot (7'19%) respecte la mitjana de la província de Barcelona (6'72) i del conjunt de Catalunya (6'09%).

En temps de crisi el populisme ven i la dreta en sap molt d'això. Tenen la capacitat de presentar-se com a defensors a ultrança dels interessos dels treballadors i les famílies quan el que realment defensen son els interessos dels lobbies i grans empresaris.

Quan Amèrica del sud gira a l'esquerra i a EUA sembla que han entès que el lliure mercat i l'especulació sense límits els ha portat a la crisi més gran de la seva història, a Europa ens abandonem a més mercat, mercat i mercat.

Caldrà una esquerra forta i unida i un moviment ecologista potent (això últim de moment avança a bon ritme) per tal de frenar les fortes retallades de drets i llibertats que poden venir d'una Europa que s'ha tintat de blau.