
Aquestes promocions arriben en un moment en que el mercat immobiliari està en una situació d'estancament, amb preus a la baixa, una nombrosa oferta i una demanda que no té possibilitats d'accedir a l'habitatge. Aquests habitatges s'afegeixen a un parc, ja prou nombrós, en busca de compradors.
El preu que han fixat des de la promotora municipal no incorpora la repercusió dels terrenys, en aquest supòsit s'enfilaria per sobre dels 3.000 euros. Des d'ICV creiem que no ha estat bona una gestió pública que genera preus com qualsevol altra promoció privada. A més, la decissió premeditada per part del govern municipal de no voler definir exactament el règim dels habitages, (ni son V.P.O., ni concertats) representa ara un obstacle no només per establir les bases d'adjudicació, sinó també per establir un preu just i alhora assequible.
Per altra banda, la precaria situació econòmica de l'Ajuntament i per extensió de la pròpia promotora municipal és un element que pressiona i omple d'urgències unes decissions que s'han de prendre amb la màxima prudència.
No podem, per tant, afegir-nos a aquesta carrera d'obstacles, sense tenir un coneixement del tot transparent tant del procés de la gestió, com de la situació econòmica de l'Ajuntament i de la promotora Viladecavalls Multigestió S.L. Aquesta és per sobre de qualsevol altra la urgència en aquests moments.
Cal conèixer quin és el cost real de les promocions, copsar la viabilitat de l'empresa en el cas, del tot previsible, que la venda dels pisos s'allargui en el temps. Explorar les diferents opcions en l'oferta, no només V.P.O, preu concertat, sinó també el règim de lloguer que els temps reclamen.
El debat de les bases d'adjudicació ha de ser posterior o si es vol paral.lel a l'auditoria. A ningú se li escapa que aquestes bases i el preu final, s'han d'ajustar als objectius que prèviament s'han d'establir, i a un mercat que no te res a veure amb temps passats. Tenim un problema com qualsevol altre promotor, agreujat per la manca de definicó del projecte i de transparència.
Per últim, reiterem la nostra aposta per; un cop aclarits tots els dubtes que plantegen aquestes promocions, un parc de pisos de lloguer assequible a Viladecavalls.
Cal donar una solució adequada a les necessitats d'allotjament de les capes de població amb rendes mitjanes o baixes, o amb característiques i problemàtiques específiques que les allunyen dels mecanismes d'oferta de mercat. Principalment: joves, gent gran, discapacitats i persones amb pocs recursos econòmics.
4 comentaris:
Bona tarda Carles,
Les bases per poder accedir a aquests pisos ja t'avanço que portaran cua.
En primer lloc aquests eren uns pisos destinats a la gent jove del municipi. El motiu es senzill d'entendre si veiem on vivim. Viladecavalls es una població on la Renta per Capita es prou amplia i la majoria de gent d'edat mitjana tenen casa o torre de propietat. En el cas de la gent gran, es conegut que viuen en cases antigues ( grans ) en el municipi i de les quals també són propietaris. Per tant era lògic destinar els pisos a qui encara no s'ha pogut emancipar.
El problema radica que fa 5 anys es van presentar al concurs 32 joves i ara hi ha 60 pisos. D'aquells 32, 17 ja en tenen, dos van renunciar i dels 13 restants suposo que alguns ja hauran comprat o llogat un habitatge. Per tant la pregunta es: En temps de crisis, ha cambiat tant la població com per ofertar de cop 60 pisos per a joves? La resposta lògica es no.
Es per això que lo mes normal es que ampliín els possibles destinataris, però tot i així em costa de creure que s'arrivin a vendre tots els pisos.
Si jo tinguès possibilitat de decidir quelcom en aquest sentit faria lo següent:
- No fer un sorteig dels pisos, sinó un barem per punts en el que es doni prioritat a:
1) Joves residents a Viladecavalls amb 10 anys o mes d'antiguitat a la vila
2) Joves residents a Viladecavalls
3) Població general resident a Viladecavalls amb 10 anys o mes d'antiguitat a la vila .
4) Població general de Viladecavalls
5) Joves de la comarca
6) Població general de la comarca
En tots els casos, però no es podria accedir als pisos si ja es té en possessió un habitatge propi ( no de lloguer).
Estic d'acord amb tu que al poble falten lloguers, però tenint en compte la precaria situació econòmica de l'Ajuntament que pot veure incrementat el seu endeutament ( reconegut actualment del 102%)es importantíssim per a tots que aquests pisos trobin destinataris en règim de compra. A més a més, els preus finals seran de tot menys protegits, així que ja que la mala gestió ja esta feta, al menys que la repercusió econòmica sigui la menys dolenta per a tots.
Espero que ben aviat hi hagi un Govern d'esquerres que faci polítiques socials de debò a Vialdecavalls
Existen en la actualidad promociones privadas en Viladecavalls con estos precios:
-Duplex de 127 m utiles de vivienda, parking y trastero (20 m)...295.000 euros. PRECIO VENTA EL METRO 2200 Y TRASTERO DE REGALO
-Adosada 260 m utiles, jardin con 2 p parking... 419.000 euros. PRECIO VENTA EL METRO 1600.
-Torre 220 m construidos 330.000 euros. PRECIO VENTA 1500 M CONSTRUIDO, INCLUYENDO EL PRECIO DE LA PARCELA EN EL MISMO.
Y yo me pregunto, como es posible que el promotor privado cuyo fin es obtener beneficios pueda vender a estos precios, repercutiendo en el mismo coste de proyecto, licencia de obras y por supuesto solar. No lo entiendo, el ayuntamiento no repercute el suelo, la licencia tiene un coste 0 y el precio es muchísimo mas alto que el de los demás.
A eso se le llama buena gestion?.
Per poder establir quant han costat els pisos a Multigestió, prèviament cal conèixer de forma clara quines han estat les despeses de cada promoció. Ara per ara, sense la realització d'una auditoria això és impossible. Però el Esquerra no admetrà de cap manera és que dins el preu dels pisos també s'incloguin el cost dels àpats al "Lujo Ibérico" i altres poc o gens clares despeses carregades a l'empresa municipal.
Mentre no hi hagi els comptes clars, que no comptin amb Esquerra per aprovar cap preu.
Sobre el que en Manel comenta, penso que també cal tenir amb compte la franja de població que fa cinc anys era adolescent i ara pot participar per primer cop al concurs, o els joves que el 2005 tenien entre cinc i nou anys d'empadronament. Jo crec que hi haurà demanda, sempre que l'oferta municipal sigui atractiva. I amb els preus que l'equip de govern treballa, aquest sembla el principal problema...
Salut!
Lluis, el lujo iberico es como la ensaimada del caso Millet... lo que como vecinos no se puede permitir es que se regale el suelo (dudo de la legalidad) que hemos pagado entre todos y encima les llenemos...la panxa?
Recuerdo una revista municipal de hace un par de años en la que se informaba del precio aproximado de los pisos y este rondaba los 90.000 euros, cuando se colocó la primera piedra y se anunció el precio, ya se habia adjudicado la construccion a la UTE que la ha llevado a cabo.
No creo que solo sean los desayunos y comidas los que han duplicado el precio de construcción. ¿Alguien sabe donde está el error?. Afortunadamente las matemáticas no fallan.
Publica un comentari a l'entrada