divendres, 20 de novembre de 2009

Fem memòria: franquisme vs. catalanisme. La Catalunya de tots vs. la "seva" Catalunya.

Tal dia com avui cal recordar que la burgesia catalanista no va dubtar en recolzar el franquisme per protegir els seus interessos de classe. Quina legitimitat pot tenir la dreta catalana ara quan s'envolica en la senyera per defensar aquests mateixos privilegis de classe?

léase. supressió de l'impost de successions per no pagar per les seves propietats, defensa de l'escola privada i a poguer ser catòlica, defensa de la sanitat privada, defensa aferrissada del lliure mercat, defensa dels impostos sobre el treball i no sobre el capital i la propietat...Us recomano la lectura d'aquest article del professor Vicenç Navarro en que aborda aquest mateix tema.


P.D.: El 20 de novembre de fa 34 va morir el dictador. 40 anys abans, el diari de referència de la dreta catalana actual aplaudia la seva victòria.11 comentaris:

Anònim ha dit...

Una entrada força lamentable:

- Això de la dreta "catalanista" sobra. Diguem que la dreta va recolzar el Franco; els catalanistes, també gent de la dreta democratacristiana, com en Carrasco i Formiguera van ésser afusellats, i molts altres.

- L'impost de successions afecta pràcticament a tothom, i em sembla bé que se suprimeixi. Si uns pares han volgut estalviar tota la vida i cedir als fills un (o més) immobles tenen tot el dret de fer-ho sense haver de pagar. Recordem que per constituir un petit patrimoni ja s'han de pagar molts impostos; ja només falta que se'n tornin a pagar... perque t'has mort.

- El sector privat, i el lliure mercat són la base de la nostra societat; de fet és el model de societat que ha permés i permet més benestar i per a més gent. Crec que això és difícilment discutible. Altres sistemes van caure perque fins i tot els que manaven veien que eren un desastre. Per cert que ara celebrem la caiguda d'un mur. Amb tots els defectes que vulguis, amb tots els matisos, amb totes les correccions que calguin socialdemòcrates o no: però la realitat és que no hi ha model alternatiu millor. I si hi és agrairíem que s'expliqués.

-LV et podrà semblar el diari de referència del que sigui; posar la portada que has posat com a exemple ja és un cas de manipulacio flagrant: quina portada hi havia d'haver quan va entrar el Franco, la del Companys?

Tens dret a tenir tots els prejudicis que vulguis: contra la burgesia, contra el lliure mercat, o contra la senyera. Pero si us plau, almenys aporta alguna cosa que no sigui pura manipulació i tòpics. Això dels burgesos embolicats amb la senyera és pura fraseologia de Ciutadans.

Des del bon rotllo: jo era (i no tornaré a ser) votant i militant vostre, però tant simplisme m'ofega.

Carles Rodríguez ha dit...

Anònim,

Gràcies pel comentari, en tot cas el que jo expresso serà lamentable per a tu i alguns altres.

Almenys reconeixes que la dreta en general va recolzar Franco, la catalana també. Aquí estem d'acord. De la història hem d'aprendre tant uns com altres, només això.

Pel que fa a l'impost de successions, clar que afecta a tothom, a tothom que tingui PATRIMONI. Queda clar que des d'ICV defensem que pagui més qui més té, que no és precisament una família treballadora que pugui heretar una propietat determinada.

El que arguments com el teu amaguen és la voluntat de eximir de pagar a aquelles famílies que hereten vàries propietats per una quantitat molt elevada de diners (aquestes famílies adinerades suposen el 85% de la recaptació de l'impost de successions i unes 6.000 d'un total de 56.000).
Cal recordar que els impostos serveixen per poder oferir després una millor sanitat, educació i serveis públics per a tothom.
Clar que el tipus de persones que vols afavorir ja es pagaran de la seva butxaca una mútua, un col·legi privat i un bon cotxe.

No defenso un Estat comunista/socialista o sectari, simplement uns mínims de benestar per a tothom que gent com tu es voldria estalviar.

I el lliure mercat desbocat i sense control és el que ens ha portat a patir una crisi com l'actual. I jo defenso precisament aquestes correccions de les que parles. El mercat, per si sol, genera desigualtats cada cop més grans entre els que més tenen i els que menys tenen. I això ho pots comprobar a les estadístiques tant oficials com extraoficials. O simplement preguntant a una familia tipus (una parella mileurista) si el seu poder adquisitiu ha canviat els darrers anys.

I no tinc prejudicis, només vull treballar per una societat més justa. I no m'agraden els abusos de poder.

Segur que seràs ben rebut a la casa gran del catalanisme, que per cert, serà molt gran, però no hi cabem tots.

Anònim ha dit...

Així que la dreta va recolzar el Franco... i qui ho dubta; però en tot cas va ser la dreta espanyolista; els altres, els catalanistes, eren de vacances a França, o a Alemanya. Per exemple un avi meu, d'esquerres per cert, i catalanista, va passar una bona temporada a un camp de concentració alemany fins l'arribada dels americans.

Així que si us plau, retira la bajanada "d'embolcallats amb la senyera", que jo considero ofensiva. De fet és el que motiva la meva resposta.

L'impost de successions, que jo no hauré de pagar per cert perque no heretaré res, és injust, tant pels qui han d'heretar molt com poc; tothom ha hagut de pagar impostos per construir un patrimoni... i pel fet que et mors has de tornar a pagar?

No fa falta que diguis per a què serveixen els impostos; això ja ho sabem tots. Però l'afany recaptatori no ho justifica tot, no faltaria més. Moltes, voltes vegades, els que més guanyen són els que més aporten a la societat, i més s'han sacrificat per aportar. Només faltaria que els penalitzessim.

Hi ha gent que mentre treballava ha estudiat una carrera; és el meu cas, i el de molts. D'altres mentrestant feien coses que els satisfeien més, la qual cosa em sembla magnífica. Naturalment és just que els nivells de vida siguin radicalment diferents. Per mí la igualtat no és que tots tinguem el mateix amb independència de la nostra aportació a la societat: això, en tot cas, és desigualtat.

Dius també que no defenses una economia comunista; aleshores es que en deus defensar una de capitalista amb correccions. Caram, quina casualitat, com el 100 % dels Estats occidentals. Per aquest viatge no sé si fa falta tanta grandiloqüència.

Abusos de poder... doncs no ens agraden a ningú, siusplau no t'embolcallis amb aquesta bandera, perquè tots hi estem en contra. Només faltaria.

Finalment veig que em despatxes tranquilament enviant-me a Convergència. Caram, quina facilitat; es veu que la discrepància no és benvinguda. Doncs no; de moment no penso votar CiU (més que res per la U de Unió perque jo sóc radicalment laïc), però tampoc -molt menys encara- PSOE. Dec ser d'aquells que s'embolcalla amb la senyera, que hi farem.

I per tant, en les teves paraules, dec ser un franquista més, com el meu avi, i també sense saber-ho. Faré el que pugui per acceptar-ho.

L'anònim d'abans.

Carles Rodríguez ha dit...

Anònim, crec que simplement no et caic especialment bé.
Com no se qui ets em limito a deixar aquí la discussió. Crec que han quedat clars els arguments de tots dos.

Salutacions!

Anònim ha dit...

Salutacions Carles, simplement no et conec. La meva no és més que una resposta a un comentari en un bloc que visito, com altres, perque visc a Viladecavalls i m'agrada saber què passa... i de vegades dic el que penso.

En els meus (excessivament extensos) comentaris no hi ha res de personal, només faltaria, ben al contrari; pensar diferent no hi té res a veure amb qüestions personals. Crec d'altra banda que he escrit amb prou correcció com per no donar a entendre que hi hagi cap malevolença.

Cert, deixem-ho aquí. (no cal que publiquis aquest comentari, sóc conscient que sóc a casa d'un altre)

carles call ha dit...

a mi també em sembla Carles, que en el tema de l'impost de succesions, us equivoqueu, hi ha en aquest pais molta gent treballadora que s'ha fet un petit patrimoni a base de currar i d'estalviar molt i de passar-les molt putes...i aquests també es beneficiarien de la supresió d'aquest impost, entre altres coses perque ja han estat tota la puta vida pagan impostos sobre el seu sou..., no creus que és una doble imposició molt injusta ?

Carles Rodríguez ha dit...

Hola Carles,

A ICV estem per la modificació d'aquesta figura tributària, però no per la supressió total com CiU.

Defensem que segueixin pagant l'impost el 15% dels contribuents, és a dir, els grans patrimonis. L'altre 85% que és el format per les persones de les que parles, quedarien exemptes de pagar.

Salutacions,

Carles Rodríguez ha dit...

Aquí teniu la resposta d'ICV a les grans preguntes que es plantegen al voltant de la supressió de l'impost de successions.

http://www.iniciativa.cat/icv/articles/5562

Pedro ha dit...

Los catalanistas no apoyaron a Franco, evidentemente (si es verdad que los catalanistas fueron fusilados y perseguidos por el tito Paco).
Pero si algunos catalanes lo apoyaron, y si no repasar los apellidos de los alcaldes en Catalunya durante el Franquismo,
La Vanguardia...no me fastidies...
Un nido de fachas. Eso si estoy por la libertad de expresión, pero fachas, fachas lo son.
Yo creo que la base de nuestra sociedad es precisamente eso ¡la base! es decir los trabajadores, el sector privado y los señores de la guerra que han convertido la mejor bandera en la medida justa para¿ tapar un ataúd?. El negocio de las armas en la primera fuente de ingresos del mundo, esos mas bien están en la cúspide de la pirámide, por tanto sinceramente creo que estamos mucho mejor que a principio del siglo pasado gracias a las luchas de las bases, pero decir que no hay un modelo alternativo mejor es desanimar al personal (Anónimo 23 Novembre) y quitarnos la posibilidad de soñar con la utopia eso no lo puedes impedir ni tu ni nadie.
La derecha no tiene banderas es decir, están en Sevilla en Barcelona en África y hasta en Viladecavalls gobernando.Por lo menos esta derecha la ha puesto el pueblo , la de hace 40 años la ponía Franco y no los traía de precisamente de Marte .
Animo Carles, me parece positivo hablar de la historia y de lo que haga falta, si la Vanguardia opina, tu también, yo al menos estoy mas cerca de ti que no de los poderosos de la información.

Del impuesto de sucesiones ya hablare otro día, porque me extendería demasiado, no lo suprimiría, pero si lo revisaría y modificaría porque hay situaciones que yo creo que son injustas

Salu2

carles call ha dit...

aleshores Carles el que em penso que teniu es un problema de comunicació...perquè t'asseguro que no arriba aquesta posició d'Iniciativa, que com tu l'expliques em sembla molt més assenyada...ja sé que hauriem de llegir les propostes dels partits politics de primera ma, però no ho fem i sobint ens guiem per periodistes i opinadors... i aquí crec que teniu un problema

salut

Carles Rodríguez ha dit...

Em sembla que escriuré més entrades com aquesta última. Suposo que són temes que donen peu al debat, i això sempre està bé.

I més tenint en compte que els espais de debat cada cop són més reduïts. D'una banda per la parcialitat dels mitjans de comunicació en general. I de l'altra, per la immediatesa de la societat en la que vivim en la que els fluxes de comunicació són múltiples i constants.

Carles, el problema de comunicació d'ICV és precisament que els sectors que majoritàriament controlen els mitjans de comunicació no són precisament favorables a les nostres propostes i a la nostra, en bastants casos, bona feina.

Per citar algun exemple: velocitat variable (ens van posar "de vuelta i media" i la Unió Europea recentment ha premiat aquest model); càmeres a les comissaries de Mossos (també va ser una mesura ámpliament criticada i Amnistia Internacional ho avala com a bona pràctica).

En el tema de l'impost de successions, doncs faran el possible perquè quedem com uns dogmàtics sectaris que volen avolir la propietat privada. Estem acostumats i sabem que tenim més difícil que altres el fer arribar a la gent les nostres propostes sense interferències.

Salutacions,