divendres, 4 de desembre de 2009

Pisos per a joves. Segur?


Després de moltes indefinicions per part de l’equip de govern, els pisos municipals de Viladecavalls seran de protecció oficial a preu concertat. CiU va decidir acollir-se a aquesta modalitat a corre-cuita ja que l’any vinent desapareix, i va comptar amb els inestimables vots a favor dels seus exsocis de la PVA i dels regidors no adscrits.

Això suposarà tenir 63 pisos de compra -per a joves- a un preu aproximat d’entre 120.000 i 180.000 € -entre 20 i 30 milions de les antigues pessetes- disponibles per a entregar d’aquí poc. Aquest preu resulta del preu de construcció d’aquests pisos que, sense repercutir el cost dels solars on estan construïts, ascendeix a 2.180 € aprox. el m2, segons les dades de que disposem.

Ara bé, a la vista d’això em sorgeixen algunes preguntes:
Els diferents governs que han treballat aquestes promocions han preguntat als i les joves què necessitem per a la nostra emancipació?
La resposta és sí. Al Pla Local de Joventut de Viladecavalls encara vigent, els joves entrevistats no demanen pisos de compra, sinó de lloguer assequible; que els permetin fer una primera emancipació per, en un futur, poder optar a la compra.
A més, segons l’Observatori Jove de l’Habitatge, a Catalunya, per a una persona entre 18 i 34 anys, el cost d’accés al mercat de l’habitatge lliure és del 71,8% i per als joves de 18 a 24 anys suposa el 97,2% del seu sou. I si mirem les dades per sexe, per a un home jove aquest cost suposaria el 66% del seu sou i per a una dona jove el 80%.

En comptes d’escoltar aquestes demandes i fer front a una realitat també present al nostre municipi, a Viladecavalls els i les joves tindrem pisos de compra a preus molt similars als de mercat. Això no són pisos per a joves.

Algú s’ha plantejat que cap banc donarà una hipoteca a un “Jove tipus”, en el millor dels casos mileurista i amb un contracte eventual? I que un aval dels pares o una hipoteca a 40 anys no té res a veure amb l’emancipació?

Des que van començar a construir-se aquestes promocions, molts coneguts i amics m’han preguntat: escolta Carles, com està el tema dels pisos per joves a Vila? Què els puc dir ara?
Doncs que això és el resultat d’un despropòsit i d’una gestió no dolenta, sinó simplement del tot incompetent. No és de rebut jugar amb un tema tant sensible com aquest i crear falses expectatives entre el jovent del poble.

Caldrà seguir buscant fórmules per abaratir el preu final d’aquests pisos, tot i que les passes en el sentit contrari ja han estat moltes.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Carles, i demés lectors d'aquest blog, no us perdeu l'últim article i el debat consegüent d'en Jesus Hernàndez, sobre l'impost de Succecions. És d'un alliçonador que espanta. Per aixó no el deuen treure els poderosos mitjans de comunicació. Deuen pensar que espantarà a la massa popular. Deuen creure que no ho podràn entendre. O potser ho entendran massa. El teniu en els ellaços den Carles.

Teresa

Anònim ha dit...

Carles, el que passarà és que sels menjaran amb patates.
I a més, gràcies a ERC ara sabem que tindran un sobrecost per l´ajuntament de 174.000 € per l´esllavissada del carrer, un ajuntament que va mentir al 2008 quan va dir que això no representaria un sobrecost i ara diu que sí. I són ela mateixos. En que quedem?
Féu una moció de censsura i els foteu al carrer per lladres i embusteros

Carles Rodríguez ha dit...

Anònim,

Els "marrons" s'acumulen, i cal exigir explicacions de tots i cadascun.

I aquestes explicacions ja no poden esperar més. El marge de temps al "nou" govern s'està esgotant.

No tinc clar que la moció de censura sigui la sol·lució. Entre d'altres coses, perquè 9 dels 13 regidors que té l'Ajuntament de Viladecavalls són corresponsables i han participat en un o altre moment del fangar.

Els 4 restants no sumem.
El que està clar és que haurem de prendre una determinació en algun moment.

Anònim ha dit...

Carles yo también abogo por una moción de censura, aunque no se sume y no tire adelante.
Sería un "altavoz" muy importante para que todo el mundo se enterara de qué está pasando en Viladecavalls. Ahora no todo el mundo sabe lo que pasa o lo saben amedias o lo saben estando muy mal informados. A la vez, la moción dejaría "retratados" a todos con su posición.
Por qué hay muchos interrogantes a parte del de los pisos y su sobrecoste:
- Qué pasa con el pavellón?
- Por qué también tiene un sobrecoste de 200 mil € y quiénes son los responsables?
- Por qué la piscina de Can Trias también tuvoun sobrecoste?
- Cuando se terminará la calle Major? Por qué hicieron un presupuesto de 300 mil € para reparar el hundimiento y ahora falta dinero para poderla terminar? Dónde está el dinero? o quién hizo mal el presupuesto?
- Las calles están cada día más sucias y con más agujeros
- Las obras de la calle del ayuntamiento, van a un ritmo lentísimo y los vecinos ya hace demasiados meses que sufrimos los cortes
- Como denuncian los del PSC justo 1 año después de la inauguración del puente de Sant Miquel se ha colocado el panel informativo de las obras. La Generalitat dice que es responsabilidad del ayuntamiento y el ayuntamiento Sres. Raso y Griera -de obras- dicen que no saben nada del cartel.
- Son unos "cracks" de los sobrecostes de las obras, de la paralización de las obras del no sabe no contesta, del yo no estaba y todos están des del 2007.

Es hora de hacer algo y una moción, repito,aunque no prospere sería un buen altavoz
Unid fuerzas para ello!!!