dijous, 16 de gener de 2014

Defensa el teu poble, defensa la teva ciutatEl passat mes de desembre el govern espanyol del PP va aprovar la enèsima contrareforma de la legislatura: la reforma local. Després de desmuntar els nostres hospitals, CAPs, escoles, instituts, universitats, de dir-nos que serà il·legal manifestar-se o fer vaga, de limitar els drets de les dones amb la llei de l’avortament, etc. ara li toca el torn als nostres pobles i ciutats.
Què suposa la reforma local del PP? Per als pobles de menys de 20.000 habitants es busca implícitament la fusió i, per tant, la desaparició de molts d’ells. Alhora, suposa el buidatge competencial i de finançament dels Ajuntaments cap a les Diputacions i el traspàs de les competències delegables en serveis socials, educació i sanitat cap a les Comunitats Autònomes. Això, a la pràctica, significarà que els governs autonòmics assumiran pràcticament la totalitat dels serveis i els privatitzaran. 

També suposa un buidatge competencial principalment en matèria de serveis socials i serveis a les persones on corren especial perill les competències impròpies de serveis municipals com els serveis d’ocupació, ensenyament (Escoles de música i d’adults), joventut, gent gran, solidaritat i cooperació i igualtat i gènere.

Però, sobretot, la reforma imposa una clara pèrdua de qualitat democràtica a tots els nostres pobles i ciutats. Els serveis que prestarà o deixarà de prestar el teu poble o ciutat ja no els decidiran els veïns o veïnes que ens representen a l’Ajuntament, sinó instàncies superiors allunyades de la realitat més propera.

Els municipis venim d’una tradició de més de 30 anys d’Ajuntaments democràtics. Hem estat sempre infra-finançats per la quantitat de serveis que prestem i les competències que efectivament exercim. Perquè la nostra vocació és la de donar respostes immediates als problemes i necessitats reals de la gent. Tots els ciutadans sabem que la primera porta a la que podem trucar és a la del nostre Ajuntament. I els que hem tingut l’oportunitat d’exercir càrrecs de responsabilitat i representació sabem que allà on els diners no arriben, la voluntat si ho fa i malgrat no sempre pots donar respostes satisfactòries, la proximitat sempre et permet fer política mirant a la cara de la gent. 

Molts regidors i regidores de municipis petits -que són la majoria- no cobren o compaginen la seva feina amb la tasca de representant municipal. Al llarg d’aquests anys són molts els veïns i veïnes  han dedicat  un pocs anys de la seva vida representant-nos a tots plegats als nostres Ajuntaments. És un temps i un esforç que cal agrair, recompensar i dignificar. 

Molts alcaldes i alcaldesses d’arreu de l’Estat –entre ells tots els d’ICV-EUiA-  ja han manifestat que desobeiran aquesta llei i no deixaran de prestar els serveis que la reforma local sentencia a mort. Igual que ja ho han fet moviments socials i ciutadans anònims davant lleis i decisions injustes com els desnonaments o els tancaments de CAPs ara és el moment que les institucions, els Ajuntaments, al costat de la ciutadania, ens rebel·lem davant aquest tsunami antidemocràtic que desdibuixa els pobles i ciutats que coneixem fins ara. És just, lícit i digne oposar-se a decisions i lleis injustes. I quan es persisteix en una causa noble, sempre és possible guanyar.