dijous, 10 d’abril de 2014

Pobresa "made in Spain"
Un informe recent de Càritas Europa alertava de l’increment del percentatge de població en risc de pobresa a l’Estat espanyol, especialment significatiu en el cas dels infants (29’9%) però igualment rellevant en adults (28’2%) i gent gran (10’6%).


Aquests percentatges han anat en augment any rere any des de l’esclat de la crisi financera de 2008 i la posterior implementació de polítiques d’austeritat als països del Sud d’Europa imposada per la Troika. Les receptes de les principals institucions polítiques, bancàries i monetàries de la UE per a països com l’Estat Espanyol han estat la contenció de la despesa pública i la retallada de drets i prestacions socials amb l’objectiu de reduir el dèficit públic.

De 2008 a 2012 el dèficit públic de les administracions s’ha reduït al mateix temps que augmentaven l’atur (especialment sagnant en el cas dels joves), la pobresa (inclús entre les persones ocupades) i la emigració a d’altres indrets d’Europa a la recerca d’oportunitats de feina que permetin albirar un projecte de vida digne amb un sostre i menjar garantits.

En definitiva, unes polítiques pensades des de les altituds dels despatxos de la Unió Europea han fet que l’Estat espanyol passés de l’”España va bien” d’Aznar i la “Champions League” de Zapatero a l’Espanya desigual que se sosté amb els “hilillos” de Rajoy. Unes polítiques europees que cal repensar i canviar per tal que vetllin pel benestar de la majoria de la gent i no pels interessos d’uns pocs. Unes polítiques que porten anys causant patiment i empobriment generalitzat i que el proper 25 de maig tindrem l’ocasió de votar a les eleccions al Parlament Europeu.